Абитуриентска рокля къса с двуцветен корсет и пола от тюл - 1821H7929
Откъде произлиза абитуриентският бал?

Абитуриентският бал се е запазил като значима тийнейджърска традиция в продължение на десетилетия. Може да се определи като един от най-очакваните моменти в живота на всеки ученик. Еуфория, незабравими спомени и една естествена раздяла с приятелски наздравици и горещи танци до зори. Това накратко представлява абитуриентския бал по филмите. Но в действителност корените на думата бал (prom) произлизат от съкращението на думата “promenade”, което в превод означава бавна разходка. В началото наистина абитуриентският бал се е провеждал като обред на посвещение, дебютиращ в североизточните колежи, като Харвардския университет и колежа Амхърст в средата до края на 19-ти век. Балът е представлявал събиране на завършващите класове със сравнително прости прощални танци.

Абитуриенска рокля
История на абитуриенската рокля
История на бала

С навлизането на по-новото поколение, през последвалото десетилетие, балът в Америка започва да променя традициите си. Появява се като тийнейджърски събирания в гимназиите през 40-те години на миналия век. Абитуриентските балове започват да се провеждат и в някои канадски гимназии, които също допринасят за обновяването на традициите. Няколко години по-късно се разбира и за първите събирания на зрелостници в Обединеното кралство. Това е и началото на баловете в световен мащаб. Освен за навършване на пълнолетие, в един момент баловете започват да се състоят по различни поводи- католически причастия, балове за дебютанти и сватби. Всички тези ритуали на посвещение, винаги са свързани с внимателно подбирани официални дрехи. Но абитуриентската рокля се различава от повечето модни одежди за обред.

Абитуриенска рокля
История на абитуриенската рокля
История на абитуриентската рокля

Абитуриентската рокля не е светска и не е обвързана с определен етнос, следователно тя е и по-универсална. Според социологът Ейми Бест в книгата си от 2000 г., Prom Night: Youth, Schools, and Popular Culture, абитуриентската рокля през годините е представлявала рядката дреха за навършване на зряла възраст. В нея се говори как първите рокли са създадени, за да покажат процъфтяващата сексуалност на тийнейджърката. История на абитуриентската рокля.

По времето на Втората световна война, абитуриентската рокля се свърза с бохемското мислене на завършващите момичета. Тя е била ключът към “пълния дискомфорт“ на бащите им, като девойките са избирали доста предизвикателни тоалети за голямата вечер. През 1942 г., като мода в Америка, се появяват късите кожени бални рокли по тялото, което е доказателство, “че момичетата са успели да се преобразят.” Разбира се, роклята за бала не е била много секси през тези години, но за тогавашните разбирания тя е била направо разголена.

Абитуриенска рокля
История на абитуриенската рокля
Абитуриентски рокли по време на Втората световна война

Модата на русалките не е от днес. Дори и да звучи нереално, през 40-те години на миналия век, силуетите на абитуриентските рокли основно са били прави и прилепнали по тялото. Това се е налагало, не защото момичетата е трябвало да изглеждат по-секси, ами защото по времето на Втората световна война производството на платове е било ограничено. Тези рокли са имали по-затворени деколтета и покрити рамене (често с буфан ръкав), изработени от тежки материи като кадифе и тафта.

През 70-те години в модата на абитуриентските рокли се появяват по-бляскавите материи. Проебладаващи са дългите огърлици, камъните и перата. Роклите основно са били дълги и еластични.

Абитуриенска рокля
История на абитуриенската рокля

Това накратко е историята на абитуриентската рокля. С годините балната рокля претърпява доста изменения, но тя винаги е била много значима. Тя е първата официална рокля, която се помни завинаги. Не правете компромиси с нея, тя е единствена!

Разгледайте цялата колекция бални рокли и официални рокли на Terani Couture.