Български песни за сватба

За музиката по сватбите може да се говори много. Има толкова много традиции и обичаи, които младоженците спазват, но много пъти дори не знаят защо. Замисляли ли сте се откъде идва традицията булката и младоженецът да споделят първия танц на сватбата си? Защо всички я спазват? В следващите няколко реда ще се опитам да открия корените на първия сватбен танц и кои са най-подходящите български песни за сватба.

Булчински рокли за танци
Първи сватбен танц

ПЪРВИ СВАТБЕН ТАНЦ

Най-романтичният и емоционален момент на сватбата ви е, когато танцувате първия сватбен танц. С него започва нова фаза в живота ви. Затова и намирането на правилната песен може да бъде трудна задача. Веднага изниква въпроса: класически или модерен? Бавен или бърз? С изобилието от любовни песни, опциите са практически безкрайни. Забелязала съм, че обикновено младоженците избират много лични песни, свързани със специален спомен между тях. Малко двойки избират средно темпо песни. Залагат на класически балади, които ще бъдат модерни и след 10, 20 или 30 години. Балади, които гостите познават и харесват. Искате ли някои по-романтични идеи за песни, които да обмислите за първото си участие на дансинга като семейна двойка? За целта помолихме един от най-известните радиоводещи Атанас Стоянов от БГ Радио – Само българска музика да ни помогне в избора на български песни за сватба. Ето топ 20 песни за първи сватбен танц:

Български песни за сватба
Български песни за сватба
 1. Силвия Кацарова – Обичам те
 2. Графа – Давам Всичко За Теб
 3. Васил Найденов & Силвия Кацарова – Огън от любов
 4. Миро – Гълъбо
 5. Любо Киров – Имам Само Теб
 6. Теди Кацарова ft. Fares Srouji – Само Аз и Ти
 7. Тодор Върбанов – Миг като вечност
 8. Сигнал – Да те жадувам
 9. Белослава & Орлин Павлов – Всяка година по същото време
 10. Камелия Тодорова – Да е влюбен този свят
 11. Остава – Шоколад
 12. Лили Иванова – За тебе бях
 13. Дует “Шик” – Аз просто те обичам
 14. Кирил Маричков – Обичам те завинаги
 15. Мария Илиева – Остани тази нощ
 16. Домино – Моя любов
 17. Супергрупата на БГ Радио – Ако някога
 18. Графа – Искам те
 19. Милица Божинова и Илия Ангелов – Скъпа моя, скъпи мой
 20. Ивайло Гюров и Нелина – Живея За Теб

ПРОИЗХОД НА ПЪРВИЯ ТАНЦ

Български песни за сватба
Български песни за сватба

Традицията на първия танц датира в Европа от 17-ти век. Официалните балове са били много популярни през това време и обичайно почетеният гост (присъстващият човек с най-висок социален статус) е трябвало да води първия танц. Например, ако член на кралското семейство е присъствал, почти сигурно е, че е имало първи танц. Домакинът или домакинята обявяват откриването на бала. Традицията в България е започвала с първото хоро, водено от госта или почетните гости. Танците от онова време са били дълги селски хора на мегдана, като права линия или парад. Булката винаги е водила хорото и така се слагало началото на сватбата.

Първи сватбен танц
Първи сватбен танц

СВАТБЕНИ ТАНЦИ – КОЙ С КОГО ТАНЦУВА?

Етикетът в сватбените танци доста се е променил. Ако в началото на 20-ти век младоженците са приветствали първо гостите си на дансинга, то днес нещата са абсолютно различни. В наши дни булката и младоженецът танцуват първия сватбен танц, често на песен, която двамата са избрали специално за тази цел. След като първата песен приключи, вечерта може да продължи по различни начини. Канят всички двойки да излязат на дансинга или кумовете и родителите. В годините съм забелязала, че най- емоционалните танци са, както следва

1 Булката и младоженецът.

2 Бащата на булката танцува с булката. Младоженецът може да танцува с майката на булката.

3 Майката и бащата на булката танцуват заедно.

4 Младоженецът танцува с майка си, булката с бащата на младоженеца, а след това родителите на младоженеца танцуват заедно.

5 Кумовете, шаферите и шаферките също е хубаво да имат отделен танц.

Каквото и да говорим, първият сватбен танц е най- красивият, емоционален и личен момент от цялата сватба. Той поставя началото на сватбата и се помни цял живот. Изживейте го с наслада и му се отдайте с цялото си сърце!

Булчински рокли за танци
Първи сватбен танц

Разгледайте новата колекция сватбени рокли и булчински рокли Висша мода.