Защо са скъпи сватбените рокли?

За всички булки е ясно, че сватбените рокли са скъпи. Днес ще открехнем тази булчинска мистерия: Защо са скъпи сватбените рокли? Освен подготовката за самата сватба и нещата свързани с нея, идва и въпросът за сватбената рокля.

Имаш ли вече рокля, е един от най-стресиращите въпроси за една булка, която планира сватба. От избора на дизайн, до пробата на множество рокли, да намериш твоята булчинска рокля си е много работа и то трудна. Основното и най-важно нещо, което трябва да се вземе под внимание е цената.

Защо са скъпи сватбените рокли?

Сватбените рокли заемат специално място в сърцето на всяка булка, тъй като остават като спомен за онзи специален ден, в който е казала „Да“ на мъжа от нейните мечти. Средната цена на една сватбена рокля е около 3000 лв. Има, обаче и луксозни рокли, чийто цени надвишават 7-8000 лв., в зависимост от сложността и материалите, които са използвани. Булките са склонни да си задават въпроса, защо са толкова скъпи сватбените рокли, при положение, че се обличат само веднъж в живота? Какъв е смисълът да инвестират толкова пари за един ден? За да ви отговорим на тези въпроси, ще повдигнем завесата и ще споделим с вас всичко, което се случва около направата на една сватбена рокля и какво прави цената да е такава каквато е.

Защо са скъпи сватбените рокли?

1. Използваните материали

Сватбените рокли са със специални кройки. Нямат нищо общо с останалите официални рокли и са изработени, така че да изглеждат елегантно и красиво. Това е и причината повечето дизайнери да използват скъпи материи като, коприна, шифон, микадо, камъни, перли и дантели, които повишават цената на една рокля. По-евтините материи и материали могат да се използват като алтернатива, но тогава качеството и самото усещане, когато се облече роклята, няма да са същите. Материята, използвана за направата на вашата сватбена рокля, всъщност е онзи специален „Уау“ ефект, който всяка булка търси. Скъпите и качествени платове ще направят дори рокля с обикновен дизайн да изглежда елегантна и открояваща се от останалите.

Защо са скъпи сватбените рокли?

2. Дизайнер

Дизайнерските рокли за по-скъпи от обикновените, защото са с уникални кройки и изработени от световно известни дизайнери. Луксозните дизайнерските рокли са също така в ограничени серии. Например, роклите висша мода на Justin Alexander, се произвеждат в не повече от 50 броя за целия свят. Което означава, че вие ще бъдете една от малкото, които ще облече някога конкретната рокля. Това, само по себе си, повишава цената и прави самата рокля специална и желана.

3. Невероятните детайли

Освен скъпите платове, които се използват при направата им, онова, което прави сватбените рокли да изглеждат зашеметяващо и елегантно са разкрасяващите детайли вложени в тях. Ръчно шитите мъниста, ръчно шитата дантела и преливащите апликации, са само някои от най-използваните елементи, които повишават цената на една сватбена рокля. Колкото по-сложен е дизайнът и елементите на една рокля, толкова по-висока е и цената. Всички дантели, мъниста и бродерии се правят ръчно, а не на машина, което отнема много време и внимание, за да се получи роклята перфектно.

Други детайли, които увеличават цената на роклята, са конструкцията, сложни бродерии, извивки, както и специфични стилове, които правят една рокля атрактивна и зашеметяваща. Тъй като булките не могат да носят тъмни сватбени рокли, дизайнерите трябва да се уверяват в това, че детайлите на роклята ще се виждат хубаво дори и отдалече. Това не е никак лесно и изисква допълнителен труд и шиене. Както всички знаем, на бял фон всяка неправилна гънка или недостатък, са видими. Затова при направата на бяла рокля всичко трябва да е перфектно изпипано. А това от друга страна, отново повишава крайната цена.

Защо са скъпи сватбените рокли?

4. Корекциите

Независимо дали ще ви направят рокля или ще я купите от магазин, по всяка вероятност ще се нуждаете от корекции. Освен ако вашата сватбена рокля не ви пасне перфектно, което се случва много рядко. В повечето бутици стесняването и скъсяването са за сметка на магазина. Но има булки, които искат големи промени по роклята, от рода на промяна по дизайна, добавяне на ръкави, презрамки или добавяне на допълнителни елементи. Това също би оскъпило роклята. Подобни корекции биха ви стрували допълнително от 150 лв, до към 500 лв.

5. Наличност според сезона

Има месеци, които се считат за пикови и в които булките планират своите сватби. По времето на този сезон наличностите на сватбени рокли са ограничени, тъй като търсенето е голямо, а има клиенти, които купуват мострите. Ако планирате да се ожените през пролетта или лятото, най-вероятно ще се сблъскате с тези проблеми. Ако искате да изберете рокля, която ви харесва, а не да избирате от това какво е останало, уверете се, че започвате вашето търсене значително по-рано преди самата сватба. Това може да бъде от няколко месеца, до година преди самата сватба.

Защо са скъпи сватбените рокли?

6. Съхранение и Почистване

Въпреки че това са неща, които ще платите след сватбата, съхранението и почистването на вашата рокля е нещо, което ще добави стойност към крайната цена на роклята. Повечето булки почистват роклите си веднага след сватбата и ги прибират. Независимо дали планирате да продадете вашата сватбена рокля, да я дарите или просто да си я запазите, ще се наложи професионално почистване, което е още един разход, който трябва да предвидите.

Защо са скъпи сватбените рокли? Сватбените рокли не са скъпи без причина. Те са най-важната част от сватбата. След години никой няма да помни какво е ял и пил на вашата сватба, но с възторг ще разказва, за това как вие, булката, сте била в най-прекрасната рокля на света!

Изберете роклята, с която наистина се чувствате специално. Всеки компромис ще ви тежи на сърцето, всеки път, когато гледате сватбените си снимки. Сватбената рокля играе главна роля в сватбата на една булка и гостите гледат само нея. От дизайна до детайлите, всичко трябва да бъде внимателно подбрано, в интерес на това, булката да е зашеметяваща и да се чувства най-красивата, докато върви към олтара, пред погледа своите роднини и приятели.

Защо са скъпи сватбените рокли?

Разгледайте новата колекция сватбени рокли и булчински рокли Висша мода.

Организирайте мечтаната сватба с нас

Защо са скъпи сватбените рокли?
Защо са скъпи сватбените рокли?