Защо булчинската рокля е бяла

Всеки ден имам честта да разговарям с много бъдещи булки. Разбирам много за тях, за мечтите им и желанието им да открият Роклята. Факт е, обаче, че повечето от тях вярват, че белият цвят на булчинската рокля символизира и се свързва с чистотата на булката. Истината всъщност не е такава. Историята, защо булчинската рокля е бяла, е стара и има своите корени още от 18-ти век. По това време бялата булчинска рокля е била привилегия на богатите семейства и по този начин белият цвят е бил знак за богатство и лукс. Момичетата от бедни семейства не са могли да си позволят бяла булчинска рокля, но в същото време не са и имали право да притежават такава, заради социалното им положение.

Защо булчинската рокля е бяла
Защо булчинската рокля е бяла

Бялата сватбена рокля


Традицията, сватбената рокля да е бяла, е сравнително нова. Тя започва след като английската кралица Виктория се омъжва за Алберт Саксонски през 1840 г., и облича разкошна бяла сватбена рокля с ръчно шита дантела отгоре. Тази сватба се счита и за началото на традицията булчинската рокля да е бяла. Дотогава сватбените рокли са имали различни цветове. В България сватбената рокля е била народната носия, в зависимост от региона, от който е булката.

булчински рокли
булчински рокли

В началото в България роклите са били многоцветни, със значителни разлики, в зависимост от региона, от който са младоженците.
В началото на 20-ти век към тази полихромия започва да се добавя и белият цвят. Постепенно западната култура започва да доминира в традициите на Балканите и бялата булчинска рокля постепенно измества местните носии и се превръща в норма.

булчински рокли
булчински рокли

Защо нещо синьо?


​И така стигаме до 20-ти век, където бялата булчинска рокля вече доминира. Белият цвят на булчинската рокля е закон във филмовата индустрия, сред сватбите на знаменитостите и снимките на модерните хора. Ако в миналото булките искали да се обявят за чисти и недокоснати, те носели булчинска рокля в нюанси на синьото, за това време синьото символизирало чистотата. Затова в днешно време се казва, че булката задължително трябва да носи:

  1. Нещо синьо
  2. Нещо старо
  3. Нещо ново
  4. нещо на заем
Защо булчинската рокля е бяла
Защо булчинската рокля е бяла


Булчинската рокля също има своята традиция, тя се развива и модернизира. Всяка година наблюдаваме нови тенденции в кройките и дължините, в зависимост от това какво повеляват модните правила. Вече роклите са в цвят слонова кост, пясък, карамел, бадем и дори телесен. Моделите са асиметрични, изчистени или с много дантела, дълги шлейфове или ръкави, къси или дълги. Изборът е огромен, а вашето въображение и мечти безгранични.

булчински рокли
булчински рокли

Не забравяйте да следвате модата, да я филтрирате и да вземете от нея елементите, които подхождат на вашия личен стил. Булчинските рокли на Justin Alexander наистина ще задоволят дори и най-взискателните от вас!

Разгледайте новата колекция сватбени рокли и булчински рокли Висша мода.